Geschiedenis

Door Geert van Schijndel

Tijdens carnaval 2007 bleek dat verschillende mensen zich niet meer zo verbonden voelde met de carnavalsvereniging waar zij op dat moment deel van uitmaakte. Dit waren leden van CV oké uit Megen en van CV Wa Kan ’t Ons Verrekkûh uit Macharen. Al meteen werd er tijdens deze carnaval gesproken of het misschien een goed idee was om samen met al deze mensen een carnavalsvereniging op te richten. Om er geen gras over te laten groeien zijn in de weken na carnaval zes mensen bij elkaar gekomen Dit waren: Danny, Geert, Mart, Niek K., Paul en Remy, om te kijken of het mogelijk was een nieuwe Megense carnavalsvereniging op te richten.

Nadat er een lijst was gemaakt van mogelijke kandidaten werden deze benaderd. Iedereen was direct heel enthousiast en daarom werden de plannen verder uitgevoerd en was op 20 maart 2007 de eerste algemene ledenvergadering. Daar werd besloten dat we een nieuwe vereniging zouden gaan vormen onder de naam: CV Non Bon Bini (wat staat voor: niet/nergens welkom). Op die zelfde avond werd door Mari Kuijpers bekend gemaakt dat we bar “the royal pub” tot onze residentie konden benoemen. Dit is tevens de residentie van onze (con-)collega’s cv Kwoaje Keie.

Nadat de “officiële” oprichting een feit was werden we al meteen benaderd of we interesse hadden om mee te werken aan de vestigingsdagen die dat jaar werden gehouden. Het Megens publiek kwam toen ook voor het eerst in aanraking met CV Non Bon Bini op de vele schone WC’s tijdens deze festiviteiten. Het was een geslaagd kennismaking en zeker niet de laatste.

Want natuurlijk waren wij ook bij de partij op het Kwoaje Keie weekend en het 11-11 bal. Omdat we al verschillende jaren met de vriendengroep deel hadden genomen aan de Pronkzitting, was het niet zo vreemd dat we daar met de carnavalsvereniging ook mee zouden doen. Vervolgens werd er een spectaculaire show neer gezet in de vorm van ‘Megen’s got talent’ waarmee we meteen het podium beklommen met een 3e plaats met een minimale achterstand van maar 2 punten van de nummer 1.

Maar wat zou een carnavalsvereniging zijn zonder eigen kledij? Na een periode van overleg en productie was het dan eindelijk zo ver! Alle kleren waren klaar en ze konden tijdens prinsenbal 2008 aan het Megens plubliek worden geshowed. De mensen waren allemaal even enthousiast en er waren veel complimenten voor de kleding en dus ook voor de kledingcommissie.

Maar belangrijk voor een carnavalsvereniging is dat er wordt deel genomen aan de verschillende optochten in de regio. Daarom moest er natuurlijk ook een wagen gebouwd worden. In een korte vergadering werd beslist om een bekend thema aan te houden. Omdat in 2008 de Olympische zomerspelen werden gehouden, was het niet moeilijk om dat onderwerp te kiezen. Na veel bloed zweet en tranen tijdens de uren bouwen in de schuur bij Jos de Bont was onze eerste wagen nog net op tijd af om met de Megense optocht mee te doen. Wederom eindige we als derde, maar onze slagzin luidde niet voor niks: “In ons eerste jaar gaan wij nog geen prijzen innen. Maar net als bij de spelen,meedoen is belangrijker dan winnen“. Verder hebben we nog deel genomen aan de optocht van Oss en was het de bedoeling om nog deel te nemen aan de optocht in Lith. Maar omdat het op dinsdag slecht weer was, werd besloten om niet deel te nemen aan deze optocht. Wij waren niet de enige met dit idee en besloten toen samen met de Kwoaje Keie en de muziek installatie de optocht vanaf de kant te bewonderen..

Voor de meeste mensen is het dan ook weer gedaan met carnaval voor dat jaar, maar niet voor Non Bon Bini. In navolging van de Kwoaje Keie werd op 4, 5 en 6 april het allereerste en druk bezochte NBB-weekend gehouden in onze residentie. Tevens was er de première van de eerste NBB film over de carnavalsdagen van 2008 en na deze dagen was ons eerste carnavalsjaar toch echt ten einde gekomen.

Gelukkig duurt het niet zo lang voor er weer dingen moeten worden geregeld voor de komende carnaval. Omdat we in 2009 groter wilden uitpakken dan in 2008 waren verschillende commissies alweer vroeg bezig. Zo begonnen de pronkzittingcommissie (inmiddels in een andere samenstelling) en de bouwcommissie al vroeg aan de voorbereidingen. Tijdens deze voorbereidingen en het bouwen van de carnavalswagen waren we ook te bewonderen op verschillende feesten.

Zo was er op 4 oktober 2008 een groot feest van onze (con-)collega’s cv Kwoaje Keie. De reden van het feest was hun 11-jarig bestaan en heel Megen (en omstreken) heeft het kunnen meemaken, want het was een grandioos feest. Verder was er ook nog het bezoek aan 11-11 bal en Kwoaje keie weekend.

Inmiddels maakte de pronkzitting grote sprongen en werd er hard geoefend door de deelnemende artiesten. Op 30 en 31 Januari was het dan ook eindelijk zover. Na een spectaculaire ‘Non Bon Nostalgie show’ hadden we onze eerste 1st prijs. Dit alles was al een voorteken voor een fantastische carnaval. Want na veel uren in de Bouwschuur door gemaakt te hebben was het dan zover: de Megense optocht. Omdat de concurrentie zeer groot was, werd er niet op de 1st plaats gerekend. Maar de uiteindelijke 2de plaats voelde als een overwinning. Verder was er nog een kleine 1st prijs. Dit jaar was er een onderscheiding voor “bouwer van keiendonk” . Deze ging naar een lid van Non Bon Bini. De eer was voor Geert van Schijndel voor zijn vele uren werk aan een heel groot deel van de carnavalswagen.

Wederom is er ook dit jaar weer een Non Bon Bini weekend. Deze wordt gehouden op 3-4-5 april 2009 en beloofd iets heel speciaal te worden in onze roze pub 😉

to be continued…