Non Bon Bini wereldwijd #22: Sicilië!

Het is alweer even geleden, onze trip naar Sicilië: 28 april vertrokken Corine en ik, om 10 mei weer terug te komen. Hier dan eindelijk het NBB wereldwijd verslag, met maar liefst 20 geselecteerde NBB foto’s!

De route die we hebben gereden zag er als volgt uit. We arriveerden op Trapani ‘birgi’, ofwel vliegveld, dat is helemaal in het westen. Vervolgens zijn we via het noorden naar het oosten gereden, vervolgens naar het zuiden, en door het binnenland weer naar het westen.

In totaal hebben we 16 steden en dorpen bezocht en hadden we op 5 verschillende plaatsen een hotel/bed & breakfast.

Afijn, hierbij de foto’s. Onder elke foto zal ik even vermelden waar deze is genomen en in sommige gevallen wat het voorstelt. Sicilië is al ontzettend lang bewoond en door zijn strategische ligging in de Middellandse zee al door vele volkeren bezocht, veroverd en/of geplunderd. Het staat dan ook vol met oude ruïnes, tempels en (amfi)theaters. Aan het einde zal ik ingaan op wat ondanks deze rijkdom aan cultuur en ook natuur het bekendste fenomeen van Sicilië is: de maffia.

Bovenstaande 2 foto’s zijn genomen in Segesta. De bovenste foto is van de Griekse tempel, die in de 5e eeuw v. Chr. is gebouwd. Hij is niet helemaal afgebouwd maar nog wel in zeer goede staat en daardoor één van de belangrijkste nog bestaande Griekse tempels in de wereld. De onderste foto is van het theater wat bij de tempel is gebouwd, in de 3e eeuw v. Chr.

De bovenstaande 4 foto’s zijn gemaakt in Palermo. Ik ga wat inkorten op de informatie die ik erbij ga schrijven want ik vraag me af in hoeverre jullie dat interessant vinden ;). Achtereenvolgens zijn dit de enorme kathedraal van Palermo, Castello della Zisa, Teatro Massimo en Teatro Politeama. In die laatste 2 zou ik liever een voorstelling zien dan in ons Acropolis, al heeft Acropolis ook zijn charmes natuurlijk.

Deze foto’s zijn gemaakt in Cefalù. Een droomachtig dorp door de combinatie van het mooie strand en de huizen die daaraan gebouwd zijn.

En dan één van de meest adembenemende dingen we hebben gezien. Dit is Taormina, waar je vanuit het Grieks-Romeins theater op het dorp, de omgeving, de baai en vooral op de Etna uitkijkt. Echt schitterend! Er worden overigens af en toe nog voorstellingen in gehouden!

Jaaa, dit spreekt natuurlijk voor zich. Non Bon Bini boven op de Etna, op zo’n 2100 meter!

Dit is het stadsbeeld van Catania, dus net zoals de Os van Oss. Catania is de nummer 2 stad van Sicilië met zo’n 300.000 inwoners (Palermo heeft er officieel bijna 700.000 en in de praktijk ruim een miljoen).

Deze 2 beauty’s zijn genomen in het plaatsje Noto, wat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat vanwege de barokke gebouwen met zandgele gevels.

Tsja, Sicilianen zijn zo gelovig als je kan zijn, dus hier een foto van de dom van Syracusa (zo’n beetje elke stad of zelfs dorp heeft een dom of kathedraal, om maar niet te beginnen over de beschermheilige).

Deze foto is van een fort in Syracusa. Hoe het ook alweer precies zat en heet is me even ontschoten, we hebben ook zoveel gezien haha. Wat ik me er nog wel van kan herinneren was dat er rondom dit gebouw ontzettend veel (zee)slagen zijn geweest. Waar wij dachten dat soldaten misschien gezellig een kampvuur stookten bleken plaatsen te zijn om de kanonnen neer te zetten.. Whoops!

Dit is heel indrukwekkend al zeg ik het zelf. Onderdeel van het archeologisch park van Syracusa, is dit het Romeinse amfitheater. Als je helemaal in het midden van het terrein kijkt, waar een kuil zit, zie je enkele mensen lopen. Indeed, je ziet ze haast niet, kan je nagaan hoe groot het is! Het meest indrukwekkende ervan: in dit amfitheater zijn echte gevechten gehouden met gladiatoren en wilde dieren! Whoa!

Gaan we verder naar Agrigento. Rondom Agrigento is de zogenaamde Valle dei Templi ofwel de Vallei des Tempels. We hebben het helemaal rondgelopen en het is een lange en indrukwekkende tocht met zeer veel tempels, ruïnes en overblijfselen. Wat ik persoonlijk ook indrukwekkend vond zie je op deze foto. De ‘U’ die je onder de rotsblokken ziet, waren bedoeld om touwen in te hangen zodat de slaven de rotsblokken konden verslepen. In hoogtij waren er zo’n 150.000 slaven aan het werk in de Vallei des Tempels! Oh, en we moeten blij zijn dat de tempel er nog staat!

Last but not least! Daar waar de meeste toeristen via de primaire weg van Agrigento naar Trapani rijden, kozen wij voor een tochtje door het binnenland. And it was worth it! Want laten we nou eerlijk zijn, welke jongen droomt er niet van om één keer in zijn leven in Corleone te zijn geweest?!

Maffia

Zoals beloofd een stukje over de maffia. Sicilië staat al zeer lang bekend als het land van de Maffia. Doordat zoveel verschillende volkeren over Sicilië hebben geregeerd hebben Sicilianen nooit veel vertrouwen gehad in een overheid. De oplossing zochten ze liever zelf, onderling. Grootgrondbezitters namen mensen in dienst, gewapend met het beruchte maffiageweer de lupari, om hun grond en vee te beschermen. Geschillen werden onderling beslecht, macht en reputatie waren de belangrijkste factoren om dingen voor elkaar te krijgen.

Inmiddels ziet het maffia-landschap er anders uit. De maffia op Sicilië heet nog steeds de ‘Cosa Nostra’ (onze zaak), maar ze zijn internationaal wijdverspreid (grappend wordt de kuststreek van Spanje de ‘Costa Nostra del Sol’ genoemd) en houden zich met zware criminaliteit bezig zoals moord, drugs/wapen/mensen-handel en afpersing. Tot op de dag van vandaag betalen zo’n 80% van de ondernemers in steden als Palermo nog steeds de ‘pizzo’, het zogenaamde beschermingsgeld (in werkelijkheid afpersingsgeld).

Wat merk je ervan?! Als toerist helemaal niets. Het enige wat ons tot 2 keer toe overkwam was dat we de auto ergens parkeerde en iemand ons aansprak dat wij hem €1 moesten betalen en dat hij dan ‘op onze auto zou letten’. En dat op een gratis openbare parkeerplaats.. Wel degelijk afpersing, maar een lichte vorm.

Wat merk je ervan als openlettende maffia-toerist?! Wel degelijk het een en ander. In 1992 werden de anti-maffia onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino vermoord. De eerste door een stuk snelweg met maar liefst 400 kilo(!!) springstof op te blazen, de tweede door een autobom. Voor het Siciliaanse volk was de maat vol, en ook de nationale overheid greep eindelijk in. Al jaren waren ‘de Corleonesi’ onder leiding van Toto Riina bezig met een terreurcampagne, door niet alleen andere maffioso maar ook politici, journalisten en rechters genadeloos af te knallen. Na de aanslagen op Falcone en Borsellino was het echter al snel over voor Riina en nam Bernardo Provenzano het stokje over (daarover zo meer!).

Als je over de snelweg van Trapani naar Palermo rijd zie je het gedenkteken wat bij Capeci geplaatst is voor Falcone. Het vliegveld van Palermo is omgedoopt tot het Falcone/Borsellino ‘birgi’. Er is een dorp wat de naam van Falcone draagt. En dan de vele straatnamen en namen van pleinen die naar hen of maffiaslachtoffers vernoemd zijn, zo ook in Corleone. Ook is er in Palermo voor de haven een monument voor slachtoffers van de maffia. In Palermo heb ik briefjes zien hangen met de oproep geen pizzo meer te betalen, in Catania zagen we een anti-maffia onderzoeksgebouw. Vergis je niet, het bestaat nog steeds!

Na de arrestatie van Toto Riina nam Bernardo Provenzano het stokje over als ‘capo di tutti capi’, ofwel baas der bazen. Zijn stijl was juist het tegenovergestelde van Toto Riina. Het werd stil in Maffialand. En stilte wil alleen maar zeggen dat het goed gaat.. Provenzano maakte er weer een machtige organisatie van inclusief hoge politieke connecties. Maar ook zijn tijd kwam uiteindelijk. Al jarenlang was de politie naar hem op zoek, met sinds enkele maanden een speciale unit die puur en alleen op zoek was naar Bernardo Provenzano. Zijn familie (vrouw en 2 zoons) woonde in Corleone. Vermoed werd dat hij niet ver van huis was, want daar was hij het veiligst, onder de bescherming van schapenherders in de bergen.

Op 11 april 2006 was het zover. Na maandenlang een pakketje gevolgd te hebben dat vertrok vanaf zijn thuisfront en via vele neven, ooms, schaapherders en andere schakels in een kaasboerderij terecht kwam, moest er zich wel iemand in die boerderij bevinden. Bij de volgende observatie kwam de kaasboer weer aan bij zijn boerderijtje om kaas te maken, en weer met een boodschappentas vol spullen. Toen hij de deur naderde van het huisje waar hij de spullen altijd naar binnen bracht, reikte een hand uit naar de tas. Genoeg geobserveerd, een frontale inval was het gevolg.

De boerderij bevind zich in de bergen boven Corleone, en ziet er zo uit:

Dit is geen foto uit een krant of van een site, maar een eigengemaakte foto van de oprit van de laatste schuilplaats van Bernardo Provenzano, jarenlang de baas der bazen van de Siciliaanse maffia. De straat waarin het gebeurde is naar hem vernoemd.

And! We were there…

4 comments to Non Bon Bini wereldwijd #22: Sicilië!

 • Remy

  Mooi stukje Mart, alleen kloppen de data van je reis volgens mij niet 😉

 • Shake

  Leuk om te lezen!!

 • Matte

  @Remy: Nu wel! 😉

 • Sanne

  Bon Giorno!

  WAT een verslag, goed geschreven Mart! Vooral ook toepasselijke foto’s (gelukkig allemaal met shirt ;)) & het meeste herken ik nog. Mooi eiland, niet te ver van huis & een absolute aanrader.
  Na het lezen van dit stukje zou ik zo terug willen! Good job! Ik heb afgelopen weekend foto 1 met shirt gemaakt…oeps… hier kan ik niet tegenop!

  x

Leave a Reply